1. Koja je razlika između dekorativnog Crostone kamena i prirodnog kamena?

Dekorativni Crostone kamen je proizveden iz kalupa prirodnog kamena i to ga čini lakšim nego prirodni kamen. Prirodni kamen zbog svoje težine zahtjeva dodatne zidne spone što rezultira dodatnim troškovima i kompliciranijom postavom. Crostone dekorativni kamen je lagan, dizajniran za postavljanje na razne podloge te je moguće postavljanje na podloge na koje bi bilo komplicirano i skupo postavljati prirodni kamen.

2. Koje su prednosti korištenja dekorativnog kamena?

Crostone dekorativni kamen je otprilike trećinu do upola jeftiniji od prirodnog kamena kada uračunamo postavljanje. Njegova mala masa eliminira dodatnu upotrebu zidnih spona.

Otpad kod prirodnog kamena je do 10%, dok kod dekorativnog kamena iznosi 2-3%.

3. Gdje se može postavljati dekorativni kamen?

Crostone dekorativni kamen se može postavljati na bilo koju čvrstu površinu sa primjerenom pripremom. Može se koristiti u bilo kojem projektu, od najmanjeg do najvećeg a pogodan je za oblaganje kako eksterijera tako i interijera.

4. Mogu li sam postaviti Crostone dekorativni kamen?

Generalno, Crostone dekorativni kamen može postavljati svatko ali potrebno je minimalno znanje o postavljanju kamena. Slobodno nas nazovite na telefon 01/3644121 i rado ćemo vam pomoći savjetom ili preporukom majstora sa više iskustva.

5. Kako Crostone kamen podnosi hladnoću i smrzavanje?

Crostone dekorativni kamen je podvrgnut ispitivanju na 50 ciklusa smrzavanja i odmrzavanja i nije pokazao nikakva oštećenja.

6. Koliko teži Crostone dekorativni kamen?

Težina Crostone dekorativnog kamena varira od 19-33 kg, ovisno o modelu.

7. Hoće li izbljedjeti boja kamena?

Temeljna boja se nalazi u bazi kamena a onda se miješa sa površinskim pigmentom sjenilom dok je još u tekućem stanju tako da boja postaje integralni dio samog kamena. Koriste se samo najkvalitetnije anorganske iron-oxid boje koje ne bljede tokom godina izloženosti atmosferskim prilikama.

8. Koliko je važno dobro postavljanje kamena?

Kao i sa svim građevinskim materijalima, način na koji je kamen postavljen ima velik utjecaj na sveukupni izgled i ljepotu. Prije samog postavljanja dobro je na podu napraviti probnu ploču bez ljepljenja te nakon toga početi postavljati na zid.

9. Koliko se dnevno može postaviti dekorativnog kamena?

Ovisno o samom kamenu te iskustvu majstora moguća je postava od 7-20 kvadrata dnevno. U slučaju nepravilnog kamena koji se mora fugirati postava ide sporije nego suhozida modela Quickfit koji je vertikalno jednakih dimenzija i može se postaviti do 20 kvadrata dnevno.

10. Gdje mogu kupiti Crostone dekorativni kamen?

Posjetite naš izložbeni salon u Zagrebakoj ulici 191 u Zagrebu ili potražite najbližeg distributera na našem webu www.Crostone.com.

11. Gdje mogu pronaći majstore za postavljanje?

Posjetite naš izložbeni salon u Zagrebačkoj ulici 191 u Zagrebu ili potražite najbližeg distributera na našem webu www.Crostone.com.

12. Zadovoljava li Crostone dekorativni kamen građevinske zakone?

Crostone dekorativni kamen udovoljava svim građevinskim zakonima.

13. Dali je Crostone dekorativni kamen zapaljiv?

Ne, Crostone dekorativni kamen prema istraživanjima u laboratoriju nije zapaljiv te se može postavljati na vanjske fasade kamina, ali je preporučljivo da bude udaljen od otvorenog plamena pola metra.

14. Mogu li postavljati Crostone dekorativni kamen na podove?

Crostone dekorativni kamen je predviđen samo za obloge zidova i zbog svoje male mase nije dobar za podove.

15. Kolika je debljina Crostone dekorativnog kamena?

Debljina varira od 2-6 cm, ovisno o modelu.

16. Mogu li postavljati Crostone dekorativni kamen u blizini vode?

Nije ga preporučljivo postavljati u bazene ili fontane ispod nivoa vode, a tamo gdje bi kamen mogao biti izložen eventualnom izljevanju vode poželjno ga je zaštititi kvalitetnim premazima.

17. Koliko je potrebno ljepila za postavu jednog kvadratnog metra kamena?

Ovisno o hrapavosti površine na koju se kamen postavlja potrebno je od 4-5 kg ljepila po kvadratu.

18. Koja je debljina postavljenog kamena?

Samoj debljini kamena mora se dodati i debljina sloja ljepila koja iznosi od 0.5-1 cm, ovisno o površini gdje se kamen postavlja.

19. Može li se kamen premazati?

Crostone dekorativni kamen nije potrebno premazivati. Ako ga odlučite premazati zbog dodatne zaštite, koristite samo penetrirajući propusni premaz na bazi silana ili siloksana.

20. Kako očistiti kamen u slučaju cvjetanja?

U slučaju cvjetanja koje se zna dogoditi kod svih betonskih elemenata, a rezultat je izlaska vlage iz betonskog elementa gdje se na površini skuplja sol moguće je isprati površinu mješavinom octa i vode, ( ocat:voda 1:5 ). Lagano očetkati sa mekom četkom da se nebi oštetila površina kamena u kombinaciji sa vodom i octom. Samo cvjetanje i ako se desi nestaje samo po sebi kada sva voda ispari što može potrajati do dvije godine.

21. Što je sa zaštitom protiv grafita?

Sam Crostone dekorativni kamen se smatra dobrom zaštitom protiv grafita jer njegova rustikalna površina te razne kombinacije boja i nisu dobra podloga za umjetnike sa grafitom.Posavjetujte se sa proizvođačem premaza protiv grafita jer neke vrste premaza na bazi voska i uretana uzrokuju žutu boju na kamenu. Uvijek testirajte na manjoj površini da vidite kako će se ponašati prije nego je nanesete na cijeli zid. Nikakvi premazi se nesmiju nanositi na kamen prvih 28 dana od postavljanja.

22. Kako se postavlja Crostone dekorativni kamen kad postoji ekspanzijski utor?

Tretirajte svaku sekciju kao “posebnu” instalaciju. Nemojte premošćavati dilatacije kamenom.

23. Što Crostone dekorativni kamen preporučuje za pokrivanje limom oko prozora i vrata?

Da bi se sačuvala otpornost na vodu vanjskih zidova obloženih Crostone dekorativnim kamenom potrebna je drenaža i pokrov nehrđajućim limom na svim završecima postavljenog kamena.

24. Zahtjeva li Crostone dekorativni kamen dodatnu potporu u temelju?

Dodatni temelj nije potreban jer se kamen ljepi fleksibilnim ljepilom iz zbog svoje male mase nisu potrebna dodatna osiguranja.

25. Je li potreban sustav za zaštitu od kiše?

Nije potreban nikakav dodatan sustav za zaštitu od kiše iako se on može koristiti ali uz ovlaštenje arhitekta.

26. Je li moguće postavljanje Crostone dekorativnog kamena na kamine?

Može se postavljati oko kamina ali mora biti udaljen od otvorenog plamena najmanje pola metra.

27. Kako postavljati kamen na ljeti na višim temperaturama?

Kamen se postavlja standardnim postupkom uz uvjet da se dodatno navlažuju područja gdje se postavlja kamen da nebi prebrzim isparavanjem vlage kamen otpao.

28. Primjene Crostone Dekorativnog kamena na visinama iznad 5 metara?

Posavjetujete se sa ovlaštenim građevinarom kod svakog projekta iznad 5 metara visine. Provjerite lokalne građevinske zakone da bi ste vidjeli postoje li dodatni zahtjevi kod postavljanja dodatnog impregnacijskog sloja.

29. Kako mogu saznati više o Crostone dekorativnom kamenu?

Slobodno nas na zovite na telefon 01/3644121 i rado ćemo vam pomoći.